Klimatet är över allt

Posted: april 8th, 2008 under Allmänt.
Tags: , ,

Är idag på konferens i Stockholm. Vi fick en mycket intressant genomgång om hur klimatberedningen jobbade. Det är roligt att höra någon som har varit med i arbetet. Det är ju en så viktig fråga för oss kommun och landstingspolitiker att ha med oss i vårt arbete. Problemet är att jag tycker att det verkar som att inte alla har förstått det.

Vi måste ha miljö och klimat för ögonen i alla våra beslut. Om det så handlar om en förskola som ska byggas eller hur vi ska planera en vårdcentral. Vi kan inte längre hålla på och skjuta det framför oss. Vi måste tänka på planering för att minska transporter och för att inte plasera en skola där barnen drabbas av luftföroreningar.

Jag hörde hur moderaternas borgarråd i Stockholm i morse talade om en ny väg som ska byggas här. Deras utredare menade att om de får bort den tunga trafiken från centrum, så kan kanske 25 människoliv om året räddas. Människor som dör på grund av föroreningar de andas in. Om det är så, så borde väl ingen protestera mot att bygga en ny väg. Det man kan vända sig emot är förstoss att nya vägar leder till mer trafik. Så kan det kanske vara, men tung trafik ska inte passera i städerna om det inte är nödvändigt.

Hur ska vi då hemma i Kungsbacka och Halland göra för att få alla att tänka på detta. Jag har ibland diskuterat med kollegor i politiken om passivhus. Det är inte alla som inser hur smart det är. Jag får argument som att man inte vet hur sådana hus står sig i framtiden. Men det har man ju aldrig kunnat veta med ny teknik. Ska vi då säga nej till allt nytt bara för att det inte är prövat tillräckligt länge? Självklart inte, ny teknik ska användas. I synnerhet när det är det som är framtiden. Vi ska inte fortsätta att bygga hus som drar alldeles för mycket energi. Man har inget emot att testa nyheter om det är något man själv tror är bra, men när det är något man inte vet så mycket om så är man tveksam. Vi människor är väl sådana.

Jag hävdar ändå att klimatet och miljön måste vara viktigt i alla våra beslut. Vi har bara en ram att hålla oss inom. Det finns ingen extra jord att ta till.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment