Äntligen vindkraft även i Kungsbacka

Posted: maj 13th, 2011 under Allmänt.
Tags: , ,

Kan det nu äntligen bli något av vindkraften i Kungsbacka kommun. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte ta upp Råös överklagande. Det verkar betyda att Victorsson i Frillesås kan börja bygga sitt vindkraftverk som de fick tillstånd för redan 2006, men som tills nu varit överklagat av rymdobservatoriet.

Hoppas att detta betyder att Råö nu får finna sig i att det även i Kungsbacka ska finnas vindkraft och att de inte har rätt att lägga en död hand över hela kommunen. Vi behöver också vara med och bygga förnyelsebar energi i form av vindkraft. Råö måste nog hitta sätt att leva tillsammans med vindkraften, snarare än att säga helt nej till den. Det är ju faktiskt inte själva vindkraften som är problemet, utan signalerna som reflekteras av snurrorna.

Med de bra vindlägen vi har i Kungsbacka är det inte rimligt att vi ska vara helt utan vindkraftverk. Därför är det riktigt roligt att läsa att överklagningarna nu är slut och att det kan bli byggstart i Frillesås.

http://www.gp.se/nyheter/halland/1.625486-vindkraft-slog-rymdforskning

2 Comments »

 1. Hej

  tråkigt att vindkraften gör framsteg, det är inte en hållbar energiform, då den endast ger ca 10% effektivitet utifrån sin märkeffekt.

  Comment by Ljudvän — 19 maj 2011 @ 14:15

 2. Du får ursäkta mig min ”Ljudvän” men ditt uttalande om att ett verk endast ger 10% av märkeffekten har ingen grund. Vet du ens hur vindkraftverk är konstruerade?
  Det är riktigt att man inte kan utvinna 100% av vindens energi. 59,4% av vinden energi kan utvinnas enligt Betz lag. Och med normala vindförhållanden så har ett verk en verkningsgrad på 30-40%. Är det så pass dåliga vindförhållanden att man endast har 10% verkningsgrad så byggs det ingen mölla i det området.
  Ta Sotareds 5 verk som exempel. En sammanlagd märkeffekt på 10MW.
  Årsproduktionen är 30GWh. Ta 30GWh delat på 5st verk så får du 6GWh årsproduktion per verk. Dela det med årets timmar. 6000MWh/8760h=0,6849GWh=684,9KWh. Märkeffekten var 2000KW. 684,9KWh/2000KW=0,3424. Alltså en effektkoffesient (Cp) på 34,24%. En helt normal siffra. Cp är ännu högre offshore då råhetsklassen (vindens friktion) är mkt mindre.

  Vindkraft är ett perfekt komplement till vettenkraft. Eller du kanske föredrar kol, olja och kärnkraft? Gör Japanerna det?

  Jag tänker iaf på mina kommande barn och barnbarn, det borde alla göra! 100% förnybar energi är ingen omöjlighet om alla bara kunde tänka ett steg längre. //Andreas

  Comment by Andreas — 19 maj 2011 @ 17:38

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment