Zimbabwes president på FN-möte

Posted: juni 4th, 2008 under Allmänt.
Tags: , , , ,

FN ordnar ett möte om matkrisen i världen och Zimbabwes president kan med att delta. Visst är FN för alla, men hur är det med presidenter som inte tillåter sitt eget land att odla mat till sitt folk? När det är brist på mat i världen borde han skämmas för sitt beteende. Zimbabwe skulle säkert kunna producera mat till många av dem som svälter i Afrika.

När man ser bilder från dessa länder där människor svälter och där barnen som vanligt är de som lider mest, så är det inte klokt att vi i den industrialiserade delen slänger så mycket mat. Om det är så som de hävdar att vi slänger 30 % av det vi köper undrar man ju hur vi tänker. Varför köpa mer än vad man gör åt? När jag hörde det så försökte jag fundera på om jag gör lika dant. Jag vet inte hur mycket vi slänger, men inte är det så mycket ändå. Fast ibland är man säkert slarvig och ibland också överdrivet känslig för datumen. Måste försöka bättra mig på det.

Undra hur många det vi slänger skulle kunna räcka till. 30 % är ju otroligt mycket. Vad kan vi i Sverige göra för att förbättra situationen för dessa som svälter? Vi borde kunna agera i EU för att underlätta handel och produktion i utvecklingsländerna. Varför ska vi ha höga tullar för deras varor och låga för de rika länderna? Det gäller nog att vi tänker till och att vi agerar. Det går inte att bara ha en massa FN-konferenser utan att också få till förändring. Alla borde köpa mer rättvisemärkta varor. Varför ska vi köpa billigt när det sker på bekostnad av deras välfärd? Har vi större rätt till välfärd en andra?

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154094

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment