Kunskap om förintelsen

Posted: augusti 21st, 2008 under Allmänt.
Tags: , , ,

Svenska lärares kunskaper om förintelsen är undermåliga, hävdar en utredning från Forum för levande historia. Om det stämmer är det mycket olyckligt. I synnerhet i den tid vi lever i. När främlingsfientliga partier får större stöd och när det finns de som hävdar att förintelsen aldrig har ägt rum.

Det är otroligt viktigt att svenska elever får en rättvisande undervisning om detta grymma som hände för 70 år sedan i Europa. Det är viktigt för att öka förståelsen för etiska konflikter som trots att vi borde ha lärt oss av historien fortfarande sker. Fortfarande idag tycker människor sig ha rätten att sätta sig över och till och med förklara andra grupper för icke önskvärda i världen. Det skulle nästan vara obligatoriskt för alla klasser att åka studiebesök till ett av de läger som finns bevarade. Ett sådant läger där dessa omänskliga handlingar ägde rum. Det finns nog ingen som kan åka där ifrån oberörd av den skräck som vilar över lägren.

Efter en sådan undersökning som nu presenterats, borde kommuner och andra beslutsfattare om skolan utreda om resultatet stämmer. Det går kanske inte att bara förlita sig en rapport och en människas dementi.

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=156786

1 kommentar »

  1. Bevisen för att förintelsen ägt rum verkar mest bestå av de stränga blickar som drabbar den som frågar efter bevis.

    Jag läste den självbiografiska romanen ”mannen utan öde” av Imre Kertecz. I den hålls Imre vid liv i flera månader på ett sjukhus i bergen belsen eller något av de andra kända ”förintelselägren”.

    Är Imre Kertescz revisionist eller var det så det gick till? Varför hade man isåfall sjukhus i förintelselägren?

    Comment by Linus — 21 augusti 2008 @ 22:59

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment