Energieffektivt byggande

Posted: oktober 15th, 2008 under Allmänt.
Tags: , , , , ,

Idag var jag på en mycket intressant konferens i Kungsbacka. Den handlade om energieffektivt byggande. Det var både om passivhus och andra sätt att bygga med låg energiförbrukning. Vi var också på studiebesök i Fjärås och tittade på Ekstas nya förskola som är byggd med pasivhusteknik. Man frågar sig varför inte alla förskolor och andra kommunala byggnader byggs med låg energiförbrukning som prioritet. Visst det blir lite dyrare att bygga, men driften blir ju så mycket billigare.

Boverket har idag en norm som säger att man får bygga så att huset drar 110 kwh/m2 och år. Eksta byggde redan 1989 hus som drog 90. Byggföretagen säger att de kan komma ner mycket längre än så utan att anstränga sig så mycket. Ändå vågar vi inte ställa detta som krav på dem. Då kanske de inte vill bygga, säger kommunen. Men om vi nu ska låta marknaden styra så kommer väl marknaden att styra även om vi ställer lite krav på dem.

Vi ska nog försöka övertyga de andra politikerna i våra partier om att de måste tänka om. Det går inte att bara sitta och vänta på att byggföretagen själva ska bygga dyrare. Vi måste våga ställa krav på dem. Hoppas att vi kan komma fram till det i partiet. Det finns ju ingen anledning till att slösa mer energi än nödvändigt. Den bästa kwh man kan tänka sig är ju den som man inte gör åt.

5 Comments »

 1. Det är jätteintressant med passivhus och återvunna material, skrev precis en blogg om det. Som du säger så är det inte svårt, byggbranschen är rädda för kostnader och tar det säkra före det osäkra. Skulle älska att bo i ett passivhus.

  Comment by Marie — 22 oktober 2008 @ 14:06

 2. Lågenergihus blir fukthus mögelhus det funkar ej att bygga så,
  på den kalla sidan (utsidan) blir fukthalten vad det är i luften och då växer det lika bra bakom panelen som på utsidan.
  En sammhälskatastrof väntar runt hörnet.

  Byggmetoden måste ändras om man ska bygga lågenergihus,
  Nuvarande byggmetod fungerar bra om det är dåligt isolerat, då ”torkar fukten upp”
  Läs lite här så förstår du vad som händer om man isolerar mer.
  http://www.sp.se/sv/units/energy/eti/Documents/Uteluftsvent%20vindar.pdf

  DET FINNS EJ NÅGON BYGGMETOD SOM FUNGERAR I LÅGENERGIHUS.
  INGET SOM ÄR KALT KAN VARA TORRT.

  Comment by Ola — 24 oktober 2008 @ 13:09

 3. ”Din chans att ge mig svar på tal”
  Då kan du kommentera det jag sa, visa att jag har fel.
  vh ola

  Comment by ola — 18 januari 2009 @ 22:29

 4. Visst kan jag kommentera. Framtiden får väl utvisa om det var möjligt eller inte. Det man kan konstatera utan att bestämma vilken byggmetod som ska användas, är att vi idag bygger allt för oeffektivt. Det går att sänka energiförbrukningen väldigt mycket och det tycker jag är viktigt. Om det sedan är den ena eller den andra metoden som är den riktiga får de med större kunskap än jag avgöra.
  Det är så lätt att bara avvisa nya metoder utan att låta evidens gälla. För min del tycker jag inte att man ska tro att den teknik som används idag alltid är den bästa. Det finns säkert problem med lågenergihus, men det finns också problem med den teknik som har varit standard nu. Jag är ingen byggare, men jag tror på utveckling och jag tror på lågenergihus.

  Comment by Niklas Mattsson — 19 januari 2009 @ 23:35

 5. Det går inte ens att bygga dagens hus se SP länk
  http://www.sp.se/sv/units/energy/eti/Documents/Uteluftsvent%20vindar.pdf
  dom enda kända lösningen nu (vad jag vet) är ta bort isolering, installera avfuktare, tillskotsvärme vid behov, styrd ventilation, men alla lösningar drar mer eller mindre energi.
  Det som isoleringen av vinden skulle minska, tillbaka på ruta ett.
  Ingen har löst problemet (vad jag vet).

  Comment by Ola — 25 januari 2009 @ 23:43

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment