Vilken är kyrkans uppgift?

Posted: november 29th, 2008 under Allmänt.
Tags: , , ,

Hur är det egentligen med kyrkorna i Sverige? Vilken är deras viktigaste uppgift? När man tar del av den kyrkliga debatten i dag så undrar i alla fall jag om de missar sitt mål? (om jag inte har fel så betyder synd just att missa målet) Men är det inte konstigt att den kyrkliga debatten inte handlar mer om att göra en insats för de svaga. Ofta tycker jag att det är mer om hur de ska hantera sina inre problem som är den största debatten.

Men var är de svenska kyrkorna när människor blir misshandlade i sina hem, när barn får se sina föräldrar missbruka och slå var andra och var är kyrkan när unga flickor tvingas sälja sex för att männ ska tjäna pengar? Det finns så mycket i vårt samhälle som kyrkor av olika slag borde engagera sig i. Ja jag vet att det finns kyrkor som gör det också. Men jag tycker att det finns så mycket mer som skulle kunna göras av oss. För jag är själv en del av denna kyrka som gör för lite.

Vi talar en massa om våra visioner och valspråk, men vi vill liksom inte ta tag i det som finns runt om oss. Vi vet ju alla att det finns problem i så många hem, men vi skyller på att vi inte vet i vilka hem. Hur många barn finns det här i Fjärås som blir slagna hemma? Hur många barn får se sin mamma bli slagen? Hur många barn här i Fjärås bor med missbrukande föräldrar? Men detta talar vi inte om, vi talar heldre om hur vi ska göra med ommålningen av kyrkan. Det får ta så mycket mer av vår tid.

Varför är vi sådana? Varför är det lättare att tala om fastigheter än om människor i vår närhet som lider? Varför är det lättare för en biskop att skriva en bok än att gå ut på gatorna och leda sina präster i en insats för hemlösa och för trasiga familjer?

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment