BAE Hägglunds

Posted: juli 17th, 2009 under Allmänt.
Tags: , , ,

Det är sellan man får anledning att skriva om försvaret, men nu har det varit mycket om dessa militärfordon det kräver en kommentar.

Är det någon mer än jag som får en känsla av mutor? Självklart bara en känsla.

Om nu BAE Hägglunds har varit med och utvecklat det speciella fordon som Sveriges försvar behöver, blir det ju mycket märkligt att de inte får sälja det. Nej, nu ska försvaret bara köpa färdiga produkter, inte något som är under utveckling. Hur många miljarder har staten och Hägglunds lagt detta? Är det inte kapitalförstöring att överge projektet och i stället handla av ett bolag från Finland. Snacka om att lagen om offentlig upphandling i fall är den mest korkade lag vi har.

Man är själv med och utvecklar en produkt, men lagen säger att man inte får handla just den produkten.

Det borde vara självklart att det svenska försvaret ska köpa sina fordon i Sverige. Det luktar verkligen mutor här. För om det är att experterna militära fordon rekomenderar de svenska fordonen, måste det vara något annat än rätt upphandling som ligger bakom.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/militar-upphandling-till-lansratten-1.913316 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3217397.svd

6 Comments »

 1. Staten har lagt cirka 1 miljar pa SEP och BAE 600 miljoner ur egen ficka.

  Vart att notera ar aven att SEPen innehaller en hel del banbrytande tekniker nar det galler elhybrider, transmission och underhall. Saker som skulle kunna starka bade prestandan och miljoprofilen inom svensk fordonsindustri.

  Comment by Kosmopolit — 17 juli 2009 @ 09:58

 2. Knappast mutor snarare ett anfall av det svenska ”bäst i klassen”. Klart man skall göra som politikerna sagt och köpa från hyllan även om det innebär att det blir sämre. Det är väl bara i Sverige detta kan hända. Här är det ju fult att stödja försvarsindustrin….den egna alltså.

  Comment by GB — 17 juli 2009 @ 10:30

 3. Det handlar med all säkerhet inte om mutor, det är bara det klassiska karriäristfenomenet, gör det den politiska klassen vill för att nå de höga positioner du eftersträvar. Den insatte kan ju börja titta på vad det är för lediga tjänster inom försvarsmakten inom 1 – 2 års sikt som Leif Nylander aspirerar på. Han och Tolgfors är ju samma andas barn, ha ingen självständig uppfattning.

  Comment by Svante — 17 juli 2009 @ 11:34

 4. Äntligen vill man köpa något som redan finns på marknaden och bevisligen fungerar. Jag jobbar med simulatorer i Försvarsmakten och hjärtligt trött på att den bortskämda svenska försvarsindustrin ständigt levererar onödigt komplicerad materiel som de själva inte kan hantera på ett godtagbart sätt när alla tekniska problem visar sig hos oss brukare.

  Jag var på en mässa i Enköping för ett par år sedan och ställde en del kritiska frågor till folket från Hägglunds avseende de tekniska nymodigheterna/oprövade teknik lösningar och fick ett ytterst arrogant bemötande. Tyckte väl att man inte behövde motivera något ”den var ju redan såld”

  mvh

  Simulator officeren

  Comment by Beprövad teknik — 17 juli 2009 @ 19:54

 5. Jag håller med Beprövad teknik. Försvarsmakten behöver mer operativ förmåga inte fler provturskommandon. När skillnaden i pris dessutom är så stor har jag svårt att se hur man kan förespråka SEP utan att ha en extra miljard i bakfickan.

  Comment by Forsno — 18 juli 2009 @ 10:01

 6. Simulator officeren man ska så klar inte tro på experterna?

  SEP ansågs av FMVs externa experter som bäst.
  Då fick dom sparken av FMV (politiska ledning).

  I januari ansågs FMVs egna experter att SEP var bäst.
  (undrar när dom får sparken av FMVs (politiska ledning).

  Hur kan man då välja AMV ? Skumt.

  Undrar om ett av kraven var att produkten skulle vara Finsk…
  Denna upphandlig stinker politik eller något annat…

  FMV erkänner att man har ändrat kraven på svängradie (till AMV fördel) under pågående upphandling. Tror nog att det var så att när man har kopplat bort och kört över alla tekniker så missade ”politikerna” att svängradien på AMVn var som en gammal buss.
  Men FMV skyller på att det var ett skrivfel, 16 m istället för 24m det blev nog fel på alla siffror där.

  Citat från ekot.
  ”Konsekvenserna av Leif Nylanders ifrågasättande blev att de främsta experter inte fått vara med och utvärdera vilket militärfordon som är bäst. Att Leif Nylander fått påverka FMV:s offentliga upphandling är anmärkningsvärt. Det säger Malena Britz, forskare på Försvarshögskolan”

  SEP ger ett väsentligt bättre minskydd (enligt FMV)¨
  SEP har en väsentligt bättre manöver förmåga
  SEP kan köra vidare i skydd efter en minsprängning
  Jag tycker inte att det är små saker och det tycker nog inte soldaterna heller.

  Man blir verkligen förvånad får upphandlingar ske så här.

  Comment by Erik — 19 juli 2009 @ 21:40

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment