Verklighetens folk

Posted: september 22nd, 2009 under Allmänt.
Tags: , ,

Oj! Oj! Oj! Då! Det var väldigt vad Maria Küchen är irriterad. Men nog är det så att Göran Hägglund har rätt i det han har sagt om ”verklighetens folk”. Och varför skulle inte just Göran få prata om sådant som gör att Kristdemokraterna får fler väljare. Är Maria kanske orolig för att den rödgröna vänstern ska förlora valet? Ja i så fall är hennes oro befogad.

Hon kan väl inte mena allvar med att hon tycker att en partiledare ska hålla väckelsemöten i stället för att tala om politik? Det är en viss skillnad på att tala om sin tro och på att bygga en ideologi på en specifik grund. För det är så det är. Kristdemokraternas ideologi grundar sig på de kristna värderingarna. Det är inte samma sak som det Küchen försöker påskina, att man måste vara kristen för att tilltalas av dessa värderingar. Det är istället så att väldigt många står bakom att alla människor har sitt unika och okränkbara värde och att vi alla har ett ansvar för varandra och vår jord.

Värklighetens folk är just vi som är vanliga människor, som åker med barnen till fotbollsträningar och musikskolan eller allt det där andra som är vardagsliv. Kristdemokraternas politik är en politik för värklighetens folk. Det kommer alltid att finnas de som inte gillar det, men vi räknar inte heller med att få 100 procent av väljarsympatierna. Vi skulle vara riktigt glada för endast 51 procent.

Hägglund har inte fel om vanligt folk.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=181377

4 Comments »

 1. Kristdemokraternas politik är en politik för värklighetens folk. Så sant som det är sagt.

  Comment by Maja — 23 september 2009 @ 07:35

 2. Bäste Niklas, vad roligt att du har läst och engagerats av min text! Om verklighetens folk är vad du säger … vi som lever ett vardagsliv med våra barn och vår hushållsekonomi och hjälpligt försöker få det att fungera … då finns det ingen som helst skillnad mellan mig som författare, en forskare vid ett universitet, dig eller Göran Hägglund. Om alla människor har sitt unika och okränkbara värde, då har vi det värdet allihop – även vi som skapar, skriver, analyserar, reflekterar. Eftersom dessa värden faktiskt är vad KD står för, är det desto mer gåtfullt att Göran Hägglund går ut och talar om vissa människor om ”verklighetens folk” och ”vanligt folk” medan vi andra … vi som skriver böcker, forskar eller dylikt … enbart på grund av att vi har ”fel” jobb inte skulle tillhöra verkligheten, inte skulle ha samma ekonomiska bekymmer och grillkvällar och fästingplockning och musikskola för barnen att ta hand om som ni ”verkliga”. Och … Det behöver det inte bli väckelsemöte för att Hägglund tydligt och uppriktigt förklarar det kristna budskapet och dess värderingar och relation till hans politik, för väljare som inte är så insatta. Att han inte gör det BÖR väcka uppseende bland er andra. Ni BÖR reagera, i den mån kristna värderingar är så bärande i KD-politken som du hävdar. Det räcker inte med ord. ord måte levas, dagligen, också i politiken. Många kristna med mig har reagerat mot Hägglunds vaghet i denna fråga och en djupt troende kvinna konstaterade sorgset apropå Hägglunds utspel att ”kristen tro syftar ju till att förena människor, inte bygga murar mellan oss, så varför är det vad han gör?”. Med vänlig hälsning från samma verklighet som du lever i! Kram och fin dag! Jag skulle GÄRNA komma till Fjärås och prata lite ansikte mot ansikte! 🙂 Maria Küchen

  Comment by Maria Küchen — 23 september 2009 @ 08:26

 3. Tack Niklas för att du gav mig chansen att formulera detta! Jag har mer på hjärtat! Jag tror att Göran Hägglund låter bli att ta orden ”Kristus” och ”kristen” i sin mun i den sekulära offentligheten, eftersom han vet vilka grova fördomar som finns om kristna och inte törs utmana dessa fördomar. Fördomarna mot kristna i den sekulära världen är lika verklighetsfrånvända och skrämmande som Hägglunds fördomar om intellektuella och konstnärer. Det är Göran Hägglunds plikt – om han ärligt vill axla uppdraget att representera de väljare han faktiskt har idag, de varmt troende snälla hyggliga människor som röstade fram honom till makten – det är hans plikt att aktivt arbeta mot dessa fördomar, tala öppet om kristen tro och förklara att ”jag är kristen” inte betyder att jag lever som i Knutby, vilket väldigt många sekulära på allvar tror.
  De tror att kristna vill bestämma hur de ska leva sina liv och att kristna inte liknar dem själva, precis som Göran Hägglund ger sken av att tro jag i egenskap av intellektuell och konstnär vill bestämma över ditt liv Niklas, att mitt liv inte liknar ditt trots att jag också har samtal om hushållskassan vid köksbordet och fyra barn som jag prioriterar före karriären, att jag inte liknar dig, att du och jag inte i vardagen har samma bekymmer, samma glädjeämnen, samma vardagskärlek till vår familj och våra barn. Du och jag Niklas har samma intressen: Politik, musik, trädgård.

  Ordet diabolos, som ordet ”djävul” kommer av, betyder SPLITTRING. Att splittra människor, ställa dem mot varandra och värdera vissa av dem högre än andra, går stick i stäv med kristna grundvärderingar. Att Göran Hägglund splittrar människor och ställer dem mot varandra innebär att han inte praktiserar kristna värderingar så som du definierar dem. Och hur mycket som helst kan väl ändå inte KDs ledning, av rädsla för fördomarna mot kristna, vattna ur begreppet ”kristna värderingar” utan att det blir bara en tom fras?

  Fler reflektioner om vad ord betyder … det är klart man kan rösta på KRISTdemokraterna utan att vara KRISTEN demokrat, ungefär som man kan rösta på vänsterpartiet utan att vara vänsterpartist – men bara om man har fått fel uppfattning om vad kristdemokraternas respektive vänsterpartiets politik innebär i praktiken, på grund av att partiernas topprepresentanter av röstfiskarskäl inte har varit tydliga. Av begripliga skäl sopar vänsterpartiet kommunismen under mattan, den skrämmer väljare… av för mig OBEGRIPLIGA skäl sopar Hägglund Jesus Kristus under mattan, eftersom även Jesus Kristus skrämmer bort väljare. Men medan kommunismen är något ont, är Jesus Kristus något gott. Något att vara stolt över och STÅ FÖR AKTIVT utåt, eller hur? De kristna värderingarna, med betoning inte bara på ”värderingar” utan också på ”kristna”, MÅSTE högre upp på Hägglunds agenda om han inte ska förlora sin trovärdighet internt, bland de varmt troende snälla hyggliga människor som är de enda som faktiskt helt säkert skulle rösta på honom idag. Jag gör er kd-folk en tjänst som säger det! Ord förpliktigar, ord är inget som en politiker bara kan strö omkring sig hur som helst, och ordet KRIST i kristdemokraterna förpliktigar mer än kanske något annat ord i språket.

  PS Min egen politiska ståndpunkt? Jag är socialliberal och därmed finns inget riksdagsparti som kan representera mig idag. Förr skulle jag ha varit folkpartist. Och så försöker jag tillhöra vänlighetens folk! ?

  Comment by Maria Küchen — 23 september 2009 @ 09:24

 4. Vi uppfattar Görans inlägg lite olika. Jag tycker inte att han är ute efter att splittra utan tvärt om. Det är just den stora skillnaden mellan intellektuell debatt och människors vardag han pekar på. Det som är vanligt är tråkigt för många skribenter och därför blir mycket av det som skrivs väldigt långt ifrån vad ”vanliga” människor tycker. Att Göran ifrågasätter detta borde väl ses lika positivt av de som känner sig träffade, som det ifrågasättande de själva ägnar sig åt.
  Du har helt rätt i att alla människor har samma värde. Det ska aldrig finnas någon tveksamhet om det. Att ha synpunkter på åsikter som förmedlas i medier är inte det samma som att kränka någons människovärde.
  Jag håller med dig om att vi inte ska vara rädda för att berätta att vi är kristna. Det har nog inte undgått någon som läst min blogg att jag är det. Men jag menar att man kan dela våra värderingar utan att vara uttalad troende. Jag menar också att staten ska inte vara kyrka och kyrkan ska inte vara staten. Vi formar naturligtvis våra åsikter utifrån våra värderingar, det gäller både om man är kristen eller om man är något annat.
  Tack för en trevlig kommentar och visst är du välkommen till Fjärås om du vill. Jag får ta risken att bli överkörd av din argumentationsskicklighet.

  Comment by Niklas Mattsson — 23 september 2009 @ 11:53

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment