Stridande kyrka

Posted: december 13th, 2009 under Allmänt.
Tags: , , ,

Undra hur länge vår svenska kyrka kommer att existera? Det kommer alltid något nytt som går att strida om inom kyrkan. Varför är det så? Varför kan vi inte acceptera att vi har olika syn på vissa saker, utan att för den delen försöka mobba ut varandra? Ingen annan stans är åsiktsregistrering tillåten, men i kyrkan är det ett krav.

Det har ofta hävdats att om man är konservativ i kyrkan, så är man inte tillåtande mot andra. Då vill man inte tillåta att andra ska få vara med. Frågan är om detta stämmer.

Det har också ofta hävdats att det är de liberala som är tillåtande och accepterar alla andra. Frågan är om detta stämmer.

För idag får man uppfattningen att det är tvärt om. Det är de liberala som vill utesluta och trycka ner. Detta lär jag få äta upp, men det är så jag uppfattar det. För om man ska kunna bli präst idag så måste man svara på vilka åsikter man har. Tyvärr kommer nog det att bli så att man inte kan få bli präst om man inte kan tänka sig att viga samkönade par. Så är det inte ännu, men undra hur det ser ut om fem år.

Varför kan vår kyrka inte vara den förlåtande och kärleksfulla plats den borde vara. Jag vet att det har begåtts förskräckliga övertramp tidigare också. Då har det varit mot andra grupper. Men det evangelium som Jesus gav oss måste få vara även kyrkans ledstjärna. Vi kan inte predika förlåtelse och utöva något annat mot våra egna.

Det förs en omfattande diskussion inom kyrkan om medlemsantalet. Man undrar över vad vi kan göra för att stoppa utträdena. Sluta strida skulle vara en början. Jag tycker nog att man kan ifrågasätta varför så många fortfarande är medlemmar. Visst är det en ekonomisk fråga för Svenska kyrkan. Det går inte att komma ifrån att varje medlem som lämnar gör ekonomin svårare. Det skulle man kunna se som positivt istället för negativt.

Som förtroendevald inom kyrkan tycker jag att vi borde fundera på detta utifrån vad vi gör för fel och inte hur människor kan vara så dumma så de går ur kyrkan. Vad ska vi göra för att få dem att stanna? Jag tror inte det handlar om att hitta på en massa nytt och häftiga arrangemang. Det handlar mer om att vara tydlig och dela med oss av det som är grunden för kyrkans existens. Vi kan göra hur många fräcka konserter eller hyra in de mest omtalade föredragshållarna som finns. Har vi inte ett tydligt budskap och ett tydligt mål, så spelar det ingen roll vad vi gör.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=196872

3 Comments »

 1. Jag haller med dig om att det verkar som om det alltid kommer att komma nagot nytt man strider om i kyrkan! (oavsett vilken tradition det handlar om) TYVÄRR!
  Just nu verkar det som ”de homosexuella far vara slagpasar”!

  Men för att komma till artikeln i Dagen:
  Varför kritiserar kyrkoherde Brogren endast biskopen T. och inte
  prästen Sandahl?
  Vi kan väl alla kristna halla med om att Sandahl inte bar sig at som en Präst/herde/själavardare/ i sitt ”löjliga yttryck”, oavsett vilken ”bibeltolkning” man har.

  Comment by Gunilla — 13 december 2009 @ 20:04

 2. Läste nyss i en av favoriten Anders Piltz´böcker:
  ”Två mäktiga krafter styr människans handlande: begäret och aggressionen. Båda är nödvändiga för släktets och individens överlevnad, båda är livsfarliga om de går överstyr. Ibland går de i förening och resultatet blir blind ondska. I alla kulturer har man behovet av att hitta syndabockar, individer eller grupper som man kan ösa sin frustration på, åskledare för den kollektiva otillfredsställelsen, som spottkopp för det offentliga föraktet.”
  Jag tror helt enkelt att vi måste acceptera att det är bl a så vi människor gör för att återställa en förlorad balans: vi tenderar att flytta över ansvaret och frustrationen på något utanförstående. Piltz konstaterar detta och avslutar: ”Det är en viktig aspekt av inkarnationen… att Guds egen Son själv gör sig till offer för denna mänskliga aggression…Gud gör sig själv till åskledare för att avleda massornas och individernas frustrationer och perversioner.”

  Comment by Inger Lindeskog — 17 december 2009 @ 10:13

 3. Vilken logisk kullerbytta! Frivolter i den kristna manegen! Kristdemokraten slår knut på sig själv. Igen. Förlåt en lite raljernade tonen.
  För att människor skall kunna samexistera krävs att man är inkluderande i sin grundsyn och i sina ställningstaganden. Det är grunden. Märk väl: grunden.
  Sedan kommer vurpan. De som inte önskar kvinnliga präster är exkluderande och är därför inte inkluderande. Så enkelt är det.
  Surfa runt lite och se blogginlägg, det är inte särskilt många som skriver om exkluderingen av högerkristna, tvärtom. Ni får gärna vara som ni är och tro som ni gör. Men ni när ni talar om för andra att ni och enbart ni har rätt och sedan tror att ni skall bli inkluderade när ni är exkluderande då gör ni fler piruetter än isdansarna.
  Att någon överhuvudtaget gitter försvara Dag Sandahl är en gåta. har man läst hans dagliga betraktelser får man rysningar. Och rysningar av helt fel sort.
  Inger Lindeskog sätter huvudet på spiken. Just nu är samkönat syndabocken. En gång var det ogifta. Eller svarta. Eller judar. Historien och kyrkorna har alltid haft behov att kunna säga: Se på mig, jag vet, jag kan, jag har rätt!

  Comment by anders — 10 mars 2010 @ 16:50

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment