Ett Europa där mänskliga rättigheter och solidaritet får råda – rösta på Kristdemokraterna

Posted: maj 13th, 2014 under Allmänt.
Tags: , , , , ,

Nu är det bara några dagar kvar till valdagen till Europaparlamentet. Det är hög tid att tänka över vad som är viktigt med EU.

För mig handlar EU om ett enat Europa som samarbetar istället för att föra krig mot varandra. Historien har visat att det har gått lättare att hålla fred sedan Europas länder beslöt sig för detta samarbete, på initiativ av några kloka Kristdemokrater som inte ville se en upprepning av det fruktansvärda krig där så många oskyldiga fick sätta livet till och där rasismen visade sin grymhet.

När jag har förstått detta så har också min kritiska inställning till EU minskat lite, men jag har trots det fortfarande en skeptisk inställning till allt för mycket makt i Bryssel. I EU ska bara sådant bestämmas som faktiskt blir bättre om flera länder kommer överens. Vi kallar det för subsidiaritetsprincipen. Det betyder att beslut ska fattas på lägsta lämpliga nivå. Några saker ska bestämmas i EU, mer ska bestämmas av varje lands egna parlament och mycket makt ska helt enkelt lämnas till familjernas köksbord.

Men det finns självklart sådant som är bra att EU fattar beslut om. Det är till exempel miljöåtgärder. Om de länder som är med i det europeiska samarbetet kommer överens om långtgående klimatmål så är det väldigt bra och det ger mycket mer effekt än att bara Sverige gör åtgärder. Om hela Europa beslutar att förbjuda en del giftiga och miljöförstörande kemikalier, så gör förbättringen mer effekt. Om jordbruket i hela Europa minskar på mängden konstgödning och besprutar sina åkrar mindre får vi en större biologisk mångfald i alla länder som är med.

Om alla länder som är med i samarbetet fattar gemensamma lagar och regler mot människohandel skulle det bli mycket lättare att bekämpa den grymma brottsligheten. Då skulle många kvinnor och barn slippa ett omänskligt slaveri.

EU ska också ställa krav på sina medlemsländer så att alla människor får samma mänskliga rättigheter. Inga folkgrupper ska behandlas med mindre respekt än någon annan. Det kan göras genom att ställa krav på regeringar att agera och genom att ge ekonomiskt stöd där det är nödvändigt.

Detta är sådant som jag tycker EU ska ägna sig åt, men EU ska inte hålla på med att bli en federation som ska ha nationalsång, president och besluta om skatt för de ingående länderna. EU ska bara göra det som blir bättre på den nivån än på nationell nivå. Och EU ska aldrig besluta om sådant som varje familj klarar bättre utan att politiker lägger sig i.

Om du tycker att det ligger något i vad jag har skrivit, så tycker jag absolut att du också ska rösta på Kristdemokraterna i valet till Europaparlamentet.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment