DET MÅSTE FINNAS TILLRÄCKLIGT MED VÅRDPLATSER FÖR ATT MÖTA BEHOVET

Posted: juli 4th, 2014 under Allmänt.
Tags: , ,

Vården är under ständig utveckling och det är något vi ska vara väldigt glada över. Det har hänt så otroligt mycket under ett antal år. För inte så länge sedan var vårdtider på ett par veckor inget konstigt. Idag är medelvårdtiden bara mellan fyra och fem dagar. Ändå fylls vårdplatserna med människor som är i behov av någon insats.

 

Det är ibland stort tryck på vårdavdelningarna på våra sjukhus och personalen sliter hårt för att ge alla den vård de behöver. Vi hör också att det då och då är överbeläggningar, som gör att människor får ligga i korridoren eller i andra utrymmen som inte är tänkta för det ändamålet.

 

Det är en ständig kamp om att få pengarna att räcka till allt som behövs. Ett recept är ofta att minska på vårdplatserna. Varje vårdplats är naturligtvis en kostnad, men vi menar att det måste vara behovet som ska styra. Det går inte att säga att vi inte har plats på våra sjukhus. Jag försöker tänka mig in i människors situation när jag ska vara med och fatta beslut som kommer att drabba andra. Jag menar att det inte får hända att människor känner att de är i vägen och helst inte skulle uppta en säng. För de människor som ligger i sängarna på sjukhusen är ju där för att de är sjuka. Ibland talar vi om de som att det bara är patienter. Men varje patient är en människa.

 

Därför är det viktigt att vi jobbar med att matcha antalet vårdplatser med det behov som invånarna har. Allt är inte kronor och ören och allt går inte att göra till besparingar. Självklart ska människor inte ligga i onödan på sjukhuset, men ingen ska heller skickas hem för tidigt.

 

Om det är så att en person är färdigbehandlad på sjukhuset, men ändå inte är tillräckligt frisk för att kunna komma tillbaka till sitt hem, så kanske det vore på sin plats att vi byggde upp någon form av mellanvård där kommunen och regionen tog ett gemensamt ansvar. Detta är något vi Kristdemokrater har talat om länge och det har kanske blivit ännu mer aktuellt idag. Det viktigaste måste alltid vara att vi utgår från det behov av vård som invånarna har och att vi försöker tillgodose det med bästa kvalitet.

 

Niklas Mattsson gruppledare för Kristdemokraterna i Region Halland

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment