Vinster i välfärden är bra och bidrar till god kvalitet

Posted: november 9th, 2016 under Allmänt.
Tags: , , , , ,

Jag tycker debatten om vinster i välfärden är väldigt konstig. Hur skulle ett samhälle fungera utan vinstdrivande företag? Hur skulle investeringar och utveckling kunna existera utan vinster? Inte ens kommuner och landsting får bedriva sin verksamhet utan att få ekonomin i balans.

 

För mig är det självklart att det ska finnas företag som är delaktiga i välfärden. Utan dessa företag skulle vi få semre kvalitet och effektivitet. För mig är det självklart att människor som driver företag och satsar av sina pengar och sin tid också ska kunna få leva på det.

 

Varför är det ok att tjäna pengar på att sälja sängar till äldreomsorgen, men inte på att ge omsorgen till människan som ligger i sängen? Varför får man ta ut vinst på att framställa läkemedel till oss alla, men inte på att ge dem till oss? Varför får företag som säljer datorer till våra skolor tjäna på det, men den som lär ut via datorerna får inte gå med vinst?

 

Vad det ska handla om är kvalitet. Det är den som ska mätas och följas upp. Det måste beställaren av välfärdstjänster bli bättre på. Välfärden ska finansieras gemensamt och då är det viktigt att resurserna används effektivt, så att elever, sjuka och äldre får god kvalitet på utbildningen, vården och omsorgen. Jag är övertygad om att vi lyckas bäst med detta om vi har fler aktörer än kommuner och landsting som bidrar med engagemang och kompetens i det viktiga välfärdsarbetet.

2 Comments »

  1. Mycket läsning

    Comment by sigurd89 — 05 maj 2020 @ 23:05

  2. Väldigt underhållande text

    Comment by Hyperintressant — 05 maj 2020 @ 23:06

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment