Geoingenjörskonst

Posted: februari 1st, 2013 under Allmänt.
Tags: , , ,

Är det verkligen genom att exprimentera med olika tekniska lösningar som att skjuta ut stora speglar i rymden, som vi ska hantera klimatkrisen? Det finns tydligen något som heter geoingenjörskonst. Det går ut på att man ska hitta tekniska lösningar för att minska växhusefekten. För mig låter det märkligt. Det borde väl vara bättre att lägga de pengarna och forskningstiden på att minska utsläppen och inte på att hitta teknik som på konslad väg tar hand om våra utsläpp.

Tänk om de istället hittade en ersättning för oljan, som inte släpper ut co2. Då skulle de inte behöva tänka på hur man ska få speglar att flyga i stratosfären. Man borde också ge människor i tex Afrika ström, så de inte behöver elda för att laga sin mat. Ganska mycket skulle vara vunnet med det. Det är ju liksom bara att använda solen som ändå finns där. Undra om det skulle vara dyrare än att skjuta ut speglar eller släppa ut svavelmåln i stratosfären.

Det känns nästan som att vi inte vill lösa problemet. Det verkar vara bättre att lappa och laga än att göra riktigt från början. Jag tror att vi måste tänka om. Vi har satt upp ett antal miljömål och nu har det konstaterats att vi inte kommer att klara de med den takt vi har idag. Då får vi väl se till att öka takten, inte lägga pengar på att plåstra ihop. Enklast vore väl att använda det vi redan idag kan och vet. Se till att bolagen på oljefälten inte bara släpper ut den naturgas de får upp. Använd den. Se till att de misstag vi under industrialiseringen har gjort, inte görs igen när resten av världen ska ta sig upp till samma standard som vi. För det har vi inte rätt att hindra dem från, men det är vår skyldighet att dela med oss av vår erfarenhet.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=5425531

1 kommentar »

  1. Hur fantasifull är geoengineeringen egentligen..?

    http://www.geoengineering.se

    Comment by peter — 02 februari 2013 @ 11:52

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment