Oroande om hemtjänsten

Posted: maj 8th, 2018 under Allmänt.
Tags: , , , , ,

Under en längre tid har vi nu kunnat ta del av oroande läsning om hemtjänsten i lokalpressen. Det handlar både om hur personalen har det på jobbet och om vad de som är beroende av hemtjänst får för omsorg. Detta är oroande och för oss Kristdemokrater betyder det att detta måste granskas.

 

Vi är övertygade om att hemtjänstpersonalen gör sitt bästa för att leverera god omsorg till dem de besöker. Men för att kunna göra det måste man också ha tiden som krävs för varje insats. Det går inte att hinna med om restiden inte är inplanerad i schemat.

 

Om en människa är beviljad en viss tid hemtjänst för att få det stöd och den hjälp man har behov av, så ska den tiden också finnas när hemtjänsten kommer. Det ska inte vara så att man får kortare tid för att resan inte är planerad. Biståndsbedömningen är gjord utifrån det behov personen har och det behovet minskar inte bara för att kommunen inte planerar med restid.

 

Vi kan inte ha det så i Kungsbacka att människor som har behov av hemtjänst inte får den omsorg de behöver. Man ska kunna lita på att det man har blivit beviljad kommer att levereras. Om man betalar för ett visst antal timmar hemtjänst, ska man få dessa timmar.

 

Detta är också en fråga om arbetsmiljö. Om det behövs mer personal för att klara det åtagande kommunen har att leverera hemtjänst, så får man anställa fler personer. De människor som jobbar inom hemtjänsten måste ha rimliga förutsättningar att kunna ge omsorg av god kvalitet. Det har man inte om man inte får tid till förflyttning eller om man inte har tid att stanna den tid som är utlovad.

 

Kristdemokraterna i Kungsbacka tycker att det har blivit tydligt att hemtjänsten behöver ses över. Vi måste kunna garantera att människor får den omsorg de är berättigade att få och personalen inom hemtjänsten måste ges rätt förutsättningar att göra ett bra jobb. De som har behov av hemtjänst i Kungsbacka ska kunna lita på att välfärden fungerar.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment