Skyll dig själv säger Tännsjö och Tamburrini

Posted: december 30th, 2013 under Allmänt.
Tags: , , ,

Skyll dig själv om du blir skadad. Ja så få man nog tolka det som Torbjörn Tännsjö och Claudio Tamburrini skriver på DN-debatt. Den som blir skadad under en boxningsmatch ska i deras samhälle få stå för vårdkostnaden själv. Ett mycket märkligt påstående och en ståndpunkt som leder till stora konsekvenser.

Om skador som uppkommer i en viss sport ska undantas från vad det allmänna ska stå för, så måste det gälla andra sporter också. Det är ganska många av våra idrottare som utsätter sig för stora risker. Tänk att åka störtlopp till exempel. Då står man på ett par skidor i över 100 km i timmen ner för en backe. Det kan bli stora skador om man ramlar. Se på speedway, gymnastik, fotboll eller ishockey. Ja den listan kan göras väldigt lång och det bör den också göras om man ska ha ett sådant resonemang.

Det går inte heller att stanna vid olika idrotter. För med ett skyll dig själv samhälle, som dessa två tydligen vill ha, så måste också annat undantas från vad det offentliga ska bekosta.

En bergsklättrare som skadar sig på en hög höjd kostar mycket för samhället. Först en räddningsinsats för stora summor och sedan vård för skador som personen fått på grund av sin äventyrslust.

I nästa skede måste vi också fundera på skador som beror på annat man av fri vilja gjort. Ska en rökare som drabbats av lungcancer få vården bekostad? Ska en alkoholists skador betraktas som självförvållat?

Det är så lätt för ett par forskare att slänga ur sig sina tankar och åsikter om hur de tycker samhället ska vara. Men jag tycker inte det är så lätt att bara säga som de gör. För om det nu är just boxningen de vänder sig emot och inte tycker ska vara laglig, så tänk då på följande.

Om två ungdomsgäng drabbar samman och slåss med tillhyggen och faktiskt till skillnad från boxningen har för avsikt att skada varandra, ska de då inte få vård om de inte kan betala den själva? För enligt Torbjörn Tännsjö är boxning just så.

Det finns många svåra etiska dilemman att fundera på och då särskilt inom vården. Vi kommer säkert i framtiden tvingas till svåra överväganden om hur vi ska prioritera de behov av vård som människor har. För behoven ökar och resurserna hänger inte riktigt med. Det kommer nya läkemedel och nya behandlingar som räddar liv och förlänger liv. Det är ju det som är själva poängen med forskningen.

Så även om man kan tycka att man ska ta ansvar för sina gärningar och därmed ta konsekvenserna av dem, så vill jag inte att Tännsjös mentalitet ska råda. Jag vill att vi ska ta hand om varandra och bry oss om våra medmänniskor, även om de gör fel ibland. Jag vill leva i ett – bry dig om samhälle -. Inte i ett – skyll dig själv samhälle -. http://www.dn.se/debatt/lat-boxningsarrangorerna-betala-skadekostnaderna/

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment