Det är dags att slå hål på de myter som sprids

Posted: mars 27th, 2014 under Allmänt.
Tags: , ,

Det är så lätt att slänga ur sig fraser som låter väldigt bra och enkla. Men mycket som låter enkelt när det sägs är inte så lätt att förverkliga. Det är i synnerhet lätt att komma med enkla lösningar om det man säger inte granskas och om man inte behöver förklara hur lösningen ser ut.

Jag tänker på sådant som detta:

Det är bättre att hjälpa många flyktingar på plats istället för att hjälpa ett fåtal här. Det låter jättebra och det verkar ju så lätt. Skänk pengar till FNs flyktingorgan så gör de jobbet åt oss. Det låter så bra att kunna hjälpa otaligt fler på det sättet än att ta emot flyktingar i Sverige.

Men hur ska det ske då? Var menar man att dessa mängder av flyktingar ska få hjälp? Hur ska man kunna hjälpa i en krigszon? Ska vi skicka volontärer till Syrien mitt bland bomber och granater och låta de riskera sina liv? Eller är meningen att de ofta fattiga grannländerna ska bygga stora flyktingläger som vi kan skicka mat till?

Jag skulle önska att man någon gång fick ett svar på detta. Ett svar som förklarar hur det är lätt att hjälpa människor mitt i kriget eller mitt i ett svältande land. Jag skulle vilja veta hur vi ska förklara för regeringarna och de ofta fattiga människorna som bor i närområdet till de områden som människor flyr från, att vi tycker att det är mycket bättre att de tar hand om alla de som flyr än att vi gör det.

En annan sak som man ofta hör är att vårt flyktingmottagande urholkar den välfärd som byggts upp i vårt land. För min del så menar jag att välfärd är till för att kunna stödja de som har det svårt och de som är utsatta för lidande. Det handlar om att dela med sig till de som förlorat sina hem på grund av krig eller tvingats lämna sitt land för att inte dödas eller fängslas för sina åsikters eller för sin sexuella läggnings skull. Det finns massa olika skäl till att vi ska dela med oss och visa gästfrihet.

Men det är inte sant att det skulle urholka vår välfärd. I framtiden kommer vi att ha brist på arbetskraft inom till exempel äldreomsorgen. Då behöver vi dessa människor som nu kommer hit, för att kunna behålla den välfärd vi vill ha.

Man får också rätt ofta höra de så kallade flyktingbarnen. Ett förfärligt uttryck. I ett land som haft inbördeskrig i många år är det svårt att föra statistik och hålla register på allt så som vi kan i vårt trygga land. Det kan vara svårt att veta hur gammal man är. Ett år hit eller dit har ingen större betydelse. Så att säga att de ljuger om sin ålder är bara ett sätt att få sin sak att låta bra. För det är lättare att säga att de inte ska få stanna om man får människor att tro att de är vuxna och inte barn.

 

Vi måste bli bättre på att kräva att de som slänger ur sig en massa osanna saker ska förklara hur de menar. Det är hög tid att börja granska de populistiska klyschor som så lätt används i debatten om flyktingar.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment