Familjepolitik är till för att ge bra förutsättningar för familjerna

Posted: juni 13th, 2014 under Allmänt.
Tags: , , , ,

För mig är inte det viktigaste att vara politiskt korrekt. Jag tycker det är viktigare att ha en vision och våga stå för den. På kommunfullmäktige i Kungsbacka nu i juni hade vi en debatt om heltid och deltid. Politiskt korrekt är att säga – heltid en rättighet och deltid en möjlighet -. Men jag tycker att det ska vara – heltid en rättighet och deltid en rättighet -.

Inte så stor skillnad kan man tycka, men det är det faktiskt. Idag i vårt samhälle har det nästan blivit så att det är fult att vilja jobba deltid. Då passar man inte in i den rådande normen.

Alla ska jobba heltid och alla barn ska vara heltid på förskolan. Att vilja jobba lite mindre för att kunna få mer tid med sina barn eller till och med välja att vara hemma med sina barn är inte riktigt ok längre. För det är nämligen inte feministiskt och alla ska ju vara feminister idag. Men jag är inte feminist, alltså är jag inte politiskt korrekt.

Jag tror att barn mår bra av att få tid med sina föräldrar. Jag tror också att familjerna mår bra av att inte båda jobbar 100 %. Jag är övertygad om att samhället mår bra av familjer som mår bra. Därför borde vi uppmuntra föräldrar som väljer att dra ner på sin arbetstid, istället för att som idag få dem att känna att de gör fel.

Familjepolitiken är inte till för att stimulera föräldrars karriärer. Familjepolitik är till för att ge bra förutsättningar för familjerna. Det är till för att barn och unga ska kunna få goda uppväxtvillkor. Familjer ser olika ut, det får man aldrig glömma. Det betyder att det ska finnas en mångfald av verktyg som familjerna kan använda för att hitta den bästa lösningen för just den egna familjen. Det är inte klåfingriga politiker som ska bestämma och kvotera för att få alla att passa in i den rådande normen. Nej, varje familj har den bästa insikten om sin egen situation och ska ha rätt att själva göra de viktiga valen för att det ska fungera för just dem.

Så när man inte är feminist, då är man väl emot jämställdhet.

Nej faktiskt inte. Men med en ideologi som har som grund att alla människor är unika och har ett okränkbart människovärde, som inte är förhandlingsbart, så behövs inte epitet som feminism. Jämställdhet är självklart en av hörnstenarna i den ideologin. Fast jämställdhet är inte att alla ska vara och göra samma. Utan att kvinnor och män ska behandlas lika. Och där finns det ännu mycket att göra i vårt samhälle.

Det är självklart inte rätt om en man har högre lön än en kvinna bara för att det är en man, om de har ett likvärdigt jobb. En kvinna ska självklart aldrig behöva bli utsatt för sexuella trakasserier och aldrig behandlas nedlåtande för att hon är kvinna. Jag tycker det är beklämmande att kvinnodominerade yrken ofta har lägre löneläge än typiska mansdominerade yrken. Varför kommer nästan alltid reportaget från damfotbollen efter herrfotbollen? Varför står alltid de manliga skådespelarna före de kvinnliga när filmer presenteras?

Ja det finns massor kvar att göra för att få ett jämställt samhälle. Mycket handlar om attityder och om att våga säga emot. Att det är så mycket sexanspelningar och erotik över allt gör också att jämställdheten blir lidande. Om vi behandlar varandra med respekt och inte låter oss dras med i nedlåtande och tråkiga jargonger, så tror jag att vi kan nå långt.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment