Det har varit en orolig vecka på finansmarknaden. Man får nästan intrycket av att hela världen är i kris. Alla börser världen runt har rasat till årslägsta. Banker går i konkurs och stater tvingas skjuta till medel för att rädda stora företag. Några personer har spekulerat med våra pengar. Människors girighet har fått världsekonomin i gungning.
Är det inte märkligt att man kan tro att man ska kunna tjäna stora pengar hela tiden. Det ska bara på upp och aldrig ner. Jag tror inte på den typen av ekonomi. Det går inte att öka vinster och marknadsandelar för varje kvartal. I längden kan den ekonomin inte fungera. Ett företag kan inte leva kvartal för kvartal och tro att det inte ska gå ner någon gång. Jag menar att ett företag måste kunna gå med minus ibland, för att göra de investeringar som behövs för att kunna leva vidare.
Det är inte rätt att analytiker ska kunna sänka ett företag bara för att vinnsten inte var tillräckligt stor. Man förvånas över deras stora girighet. Om ett företag gör en miljardvinst ett kvartal så kan mäklarna ändå säga att det var inte tillräckligt bra. Aktien sjunker och företaget måste avskeda anställda för att öka produktionen. Det är inte klokt.
Jag tror också att det är mycket psykologi i den oro vi nu ser. Det talas så mycket om lågkonjunktur så att det blir självuppfyllande. Det går väl alltid upp och ner. Så är det och ändå matas vi med hur dåligt det går.
Det är obegripligt att en investmentbank i USA får hela världen att tappa tron på framtiden. De har av girighet spekulerat bort en massa pengar, det ska väl inte vi bli lidande av. Eller om banker där borta har lånat ut för mycket till bostäder, så ska väl inte våra räntor behöva springa i höjden.
Globalisering har både fördelar och nackdelar. Men vem är det som får ta den största smällen av giriga börsmäklares förluster? Det är som vanligt de fattigaste i vår värld. För nu när vi ser dessa företag gå om kull, så minskar vår vilja att stödja de som är mest utsatta. Vi i västvärlden är bra på att ta vara på det goda med globaliseringen, men på de andras bekostnad.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=830280 http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_1748951.svd