Främlingsfientlighet

Posted: juli 1st, 2009 under Allmänt.
Tags: , , , , , ,

I krisens kölvatten breder främlingsfientligheten ut sig. I EU-valet gjorde SD framsteg, inte mins här i Fjärås. Enligt uppgift i Kungsbackaposten var det efter en medveten kampanj i denna delen av kommunen. Detta måste vi ta på allvar. Vi har just börjat ta emot flyktingar i vår kommun, efter att ha låtit bli under en lång tid. Är vi så ovilliga att dela med oss till andra med större bekymmer än vad vi har.

Det oroar mig när jag hör människor från de etablerade partierna eller sådanna människor som jag trodde skulle vilja hjälpa, säga att vi inte ska ta emot flyktingar. Det är för mig självklart att vi ska ställa upp för människor i nöd och ge de trygghet, mat och tak över huvudet. Något annat skulle vara katastrofalt egoistiskt och oetiskt från oss.

Vi har ansvar för oss själva, men också för våra medmänniskor. Krisen beror inte på att vi tar emot flyktingar. Arbetslösheten beror inte på att vi tar emot flyktingar. Bostadsbristen beror inte på att vi tar emot flyktingar. De problem vi har i vårt samhälle beror på att vi inte har haft en aktiv politik för att få människor i vårt land att ta ett eget ansvar för sina liv. Vi vill tjäna så mycket pengar som möjligt på att göra så lite som möjligt. Det är inte hållbart för ett samhälle.

Vi själva och de som vi ger plats för hos oss, måste ges möjligheten att ta ansvar och arbeta för sin försörjning. Det måste bli mycket lättare att vara egenföretagare och det måste vara möjligt för små företag att våga anställa utan att riskera för mycket. Om vi tillåter invandrade människor och flyktingar att driva egna företag, så kommer de att göra det. Men idag är det så många krongliga regler som de måste gå igenom innan de kommer igång. Det gör att det blir för svårt.

Det är inte flyktingarna som är problem för vårt land. Det är den politik som har varit rådande i så många år och som tyvärr inte ännu har hunnit förändras tillräckligt. Men med arbetslinjen och med tanken att människor ska ha mer att säga till om i sina liv, så kommer vi att lyckas få ett samhälle där vi kan leva sida vid sida med varandra utan att bygga murar emellan folk från olika länder. Om vi är trygga med att vara svenskar, så behöver vi inte vara rädda för andra kulturer som kommer hit. Det innebär inte att vi ska ge upp det som är vårt. Det innebär att alla som bor i Sverige ska leva efter svensk lag och att de konflikter man flytt från ska man lämna kvar. Man ska självklart inte fortsätta att strida här, om det man flydde för att slippa.

Vi ska vara ett land som välkomnar människor som behöver en trygg plats. Sverige ska vara ett land där man inte får lida för sin hudfärg. Tillsammans måste vi kämpa mot rasism och nazism. Vi själva, samhället, skolan och inte minst kyrkan och de kristna. Att kristna ens kan tänka tanken att rösta på ett parti som inte är välkomnande mot flyktingar är obegripligt. Det är något präster och pastorer har ett enormt stort ansvar för. Ni som predikar i landets alla kyrkor, ta ton! Tala om för era församlingsmedlemmar att det inte är rätt! Ni kan inte stå och säga att Jesus inte gör skillnad på människor utan att också ryta till och säga att det också gäller människor från andra länder, länder utanför EU och USA. Att det gäller människor med andra religioner och traditioner.

Visst man kan kalla sig kristen och tänka väldigt olika om vissa saker. Men ingen kan säga något annat än att för Gud är vi alla lika. – Det ni gjorde för en av dessa små, det har ni gjort mot mig. – Ni gav mig vatten när jag var törstig. Präster och pastorer. Ni har en stor uppgift framför er. Tänk nu på era löften ni gav. Förvalta er uppgift rätt och tjäna Gud så som ni har lovat.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment