Rapport 2 från Vietnam

Posted: november 26th, 2009 under Allmänt.
Tags: ,

Man kan inte precis säga att de tänker på miljön här, eller de gör inte mycket för att mildra föroreningarna. Över Hanoi är det ett ständig dis. Nästan så man tänker att man behöver munskydd som en del av de som bor här har. Det är en ständig trafik av både bilar och massor av motorcyklar. Mitt upp i alla avgaser har de försäljning av mat som de lagar på trottoarerna. Det känns inte så lockande att köpa och sitta på en liten pall och äta. Där emot har de gått kaffe som är otroligt starkt.

Idag hade vi ett samtal med socialministeriet, MOLISA. Det var givande och de vill delta i utvärderingen av projekten. De hade en bra tolk, vilket annars har varit lite problematiskt här. Den tolk de brukar ha är ledig, för hon gifter sig och vi fick vara med på en uppvaktning idag.

Igår fick vi ta del av en del av Vietnams historia. Vi var och besökte Ho Chi Min mausoleum och museum. Det är intressant att få se detta och man förvånas över att så många människor fortfarande vallfärdar dit varje dag. När vi kom dit strax före nio var det redan kö. Ändå var det en helt vanlig arbetsdag.

De hedrar verkligen sin gamle ledare och han ses så klart som en stor hjälte. På många platser där vi har suttit och förhandlat har de en stor bild av Ho Chi Min och hammaren och skäran. Helt otroligt, men tyvärr är uppkopplingen fortfarande så långsam att det tar för lång tid för bilder på det. Ska försöka igen senare.

Vi var också och tittade på en plats där de sköt ner ett B52 plan 1972. De har gjort platsen till ett museum. Man kan förstå dem. Det var en stor seger för dem att lyckas få ner några av dessa fruktansvärda bombplan.

2 Comments »

  1. Kul att ni får vara med om så mycket. Ha en riktigt bra upplevelse och lycka till med hemresan

    Comment by Monica Grimgard — 27 november 2009 @ 17:07

  2. Hej hur går det med Lars? Är ni klara för hemfärd? Vi tänker på er. Kram Mamma

    Comment by christina mattsson — 28 november 2009 @ 16:43

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment