Sluta ropa på kvotering!

Posted: januari 26th, 2010 under Allmänt.
Tags: , ,

Det finns en mycket bra artikel att läsa på Newsmill, skriven av Stefan Attefall Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen. Läs den här. 

Nu har också Moderaterna börjat ropa efter kvotering i bolagsstyrelserna i landet. Ska det verkligen bestämmas av riksdagen vem som ska sitta i en styrelse? Är det så Moderaterna vill ha det i näringslivet?

Det låter mycket märkligt. Det kan inte vara meningen att riksdagen ska bestämma över de privata företagens styrelser. Där emot borde det vara självklart att de jobbar på att öka andelen kvinnor. Men det gäller väl även de statliga och kommunala företagen? Om Moderaterna först börjar se över det som regeringen styr över, så kan de privata företagen ha ett mål att bli lika bra.

Vi kan inte hålla på och lagstifta mot allt. Man kan också fråga sig varför det ska gå bra att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser, men inte gå bra att kvotera in män till utbildningar. Givet vis ska den som är mest lämpad för en position få den. Sedan måste män lära sig att se de duktiga kvinnorna. För det är fortfarande ett problem. Vi ser lättare fördelarna hos det som ligger oss nära. Det gäller både kön och härkomst. Jag skulle gissa att det är lika stor brist på utlandsfödda i de svenska bolagsstyrelserna som på kvinnor. Det skulle också vara intressant att se en utredning på hur många människor med funktionsnedsättning som sitter i dessa styrelser. Det gäller både de offäntliga som de privata.

Fram för mer olikheter i svenska bolagsstyrelser, men bort med kvotering. Det går att åstadkomma, men då krävs mer tanke vid tillsättningar.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment