Livsstil påverkar cancer

Posted: juni 1st, 2010 under Allmänt.
Tags: , ,

Enligt en professor på Karolinska institutet kan cancerfallen halveras med förändrad livsstil. Väldigt intressant och viktigt. För om detta stämmer så kan mycket lidande undvikas bara genom att vi tänker mer på hur vi lever.

Studien är gjord på 25 000 kvinnor så resultaten gäller alltså bara för kvinnor. Nu ska de också göra en liknande undersökning bland män.

De har kommit fram till att det finns fem olika saker att tänka på. Det mest viktiga är rökning, mat och fysisk aktivitet. Alltså alla kvinnor. Sluta röka, rör er mer och ät rätt mat. För ni vill väl alla försöka att undvika att få cancer.

Förutom att detta är en viktig kunskap för att minska lidandet för många kvinnor, så är det en viktig kunskap för sjukvården. Cancer är en stor del av sjukvården idag och om man kan halvera insjuknandet så gör man stora vinster i landstingen. Man kan då lägga mer resurser på att bota de som ändå insjuknar och det går då att lägga forskningsresurser på andra saker.

Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen på detta och se om det verkligen stämmer. Det låter liksom för bra för att vara sant.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/cancerfallen-kan-halveras_4795529.svd

1 kommentar »

 1. Angående rökning (och passiv rökning):
  Lungspecialister och läkare om den lika dödliga vedröken:
  http://www.youtube.com/watch?v=jaxSgglRpLY

  When you can´t breathe nothing else matters –
  förbjud den skadliga ved- och pelletseldningen i villakvarteren omgående! Grannarna fyller vårt hem med stinkande cancerframkallande rökgaser och luftföroreningar dygnet runt – vi kan inte ens välja rökfritt i vårt eget hem själva!

  Läs fakta på tex http://www.friskluftnu.se eller http://www.burningissues.org

  Comment by Anders — 26 november 2010 @ 17:26

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment