Äldre ska kunna välja

Posted: april 7th, 2008 under Allmänt.
Tags: , ,

Jag läser i Svd om detta med hur äldre känner sig ensamma i sina hem. Tänk vad allt blir fel när det blir tvång. Tanken var ju att de som inte vill flytta från sina hem, skulle kunna bo kvar. Det blev istället att de inte fick flytta.

Det är därför det är viktigt att bygga ut äldreomsorgen i kommunerna att möjligheten till ett annat boende ökar igen. Det är också vad Maria Larsson har talat om mycket under det senaste året. Kommunerna kan inte vara strikta i sina bedömningar att de inte kan tänka både med hjärna och hjärta. Pengar och budget får inte vara det enda som är kriteriet för om en äldre ska ha rätt till ett särskilt boende. Det är nog tyvärr mycket i vårt land. Det finns inga pengar att bygga ut omsorgen med, får de äldre inte välja.

Om ensamhet är det som de flesta oroar sig för måste också ensamhet vara en sak man tar hänsyn till när man prövar omsorsbehovet. Hemma får aldrig bli tvång. Äldre ska ha rätt att flytta till ett tryggare boende om de vill det. Varför ska vi yngre välja var vi vill bo, men inte de äldre. Varför är det alltid att någon annan ska bestämma över de som har större behov än yngre? Fast detta är något som gäller fler än äldre. De som är starka och friska ska alltid bestämma över de svagare. Varför?

Vi Kristdemokrater vill att alla ska välja hur det egna livet ska levas. Ingen annan ska bestämma om jag får välja eller inte. Äldre ska inte tvingas bo hemma mot sin vilja. Och de ska inte tvingas flytta mot sin vilja. Låt oss vara överens om att det är man själv som ska avgöra vad som är bäst för just mig. Se Svd.

1 kommentar »

  1. Jag tror det är viktigt att kunna presentera och visa att andra alternativ finns, eller rättare sagt borde finnas, där de äldre kan bo tillsammans. Gamla är väldigt rädda för förändringar. Det är även vilktigt att låta de älder deltaga så mycket de kan och vill i olika aktiviteter såsom torka disk, vattna blommor, läsa för de som inte kan etc. Det gäller att de gamla ska känna sig viktiga och behövda och inte bara omhändertagna. I dag behandlas de som oönskade kollin som bara är till besvär.

    Comment by Lennart Mårtensson — 07 april 2008 @ 12:23

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment