Man blir inte så populär om man spionerar på sina vänner

Posted: oktober 24th, 2013 under Allmänt.
Tags: , , , ,

Nu kan man ju förstå varför de så gärna vill ha fast Snowden. De ville nog inte att detta skulle komma fram. Det är ju inte så bra att man spionerar på sina vänner. Kan mycket väl förstå Merkels irritation över det.

Visst kan det kanske vara så som Obama tydligen har sagt till vår stadsminister, att de inte lyssnar på allt de skulle kunna lyssna på, men nog verkar det som att de har lyssnat lite för mycket ändå.

Snacka om fördel om man redan innan man börjar förhandla om viktiga avtal, vet vad ens motpart kommer att ha för argument. Det är inte vad jag kallar rent spel.

Nej allvarligt talat så är detta väldigt otäckt. Att det går att avlyssna så mycket som det enligt dessa uppgifter faktiskt går. Det gör att respekten för USA minskar. För även om det självklart är viktigt att bekämpa terrorism, så är det inte samma sak som att lyssna på allt som sägs i mobiltelefoner runt om i världen. När det skedde liknande saker i öst under det kalla kriget, så kallade vi i väst det för övergrepp mot människors integritet. Vad är det som gör att det skulle vara bättre idag. Jag vill inte ha ett sådant kontrollsamhälle. För även om man har rent mjöl i påsen och inte behöver oroa sig, så är det inte rätt.

Jag vill leva i en fri och demokratisk värld där jag får tycka och tänka vad jag vill. De grundlagar vårt svenska samhälle bygger på tycker jag är väldigt viktigt att bevara. Då ska man inte behöva riskera att vara avlyssnad när man talar i sin mobil eller skickar epost. Nu är det inte så att jag tror att jag skulle vara så viktig så de bryr sig om att lyssna på mig, men jag tror det framgår vad jag menar.

Jag tycker offentlighetsprincipen är viktig. Det ska gå att få veta vad myndigheter gör och man ska ha rätt att lämna ut handlingar om man tycker något ska komma ut till allmänheten. Man ska inte behöva bli flykting i Ryssland för att man lämnar ut dokument till media. Men visst, jag vet inte hela vidden av det som Snowden har lämnat ut, fast delar av det vi har fått veta genom hans handlande tycker jag är rätt att det har blivit offentligt. Det vore önskvärt att fler länder i världen tog efter våra grundlagar.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/35-varldsledare-avlyssnades/

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment