Dödshjälp – menar de allvar?

Posted: december 12th, 2008 under Allmänt.
Tags: , , ,

Det är hämskt att läsa att det finns riksdagsledamöter som tycker att vi ska tillåta dödshjälp i Sverige. När de debatterar gör de omskrivningar av språket så att det låter som att det de säger är något positivt för människorna. När det i själva verket är att devalvera människovärdet.

Om det skulle vara en möjlighet att få läkarhjälp att avsluta sitt liv, vem blir det då som avgör när det ska vara slut? Jag är övertygad om att man sätter många människor i ett mycket svårt val. Jag tror att många kommer att fråga sig om de har rätt att fortsätta att leva. Och det får absolut aldrig inträffa i vårt land. Alla ska få den vård de behöver till sin sista minut. Ingen ska ställas inför att tvivla på rätten till det.

Detta är ett så typiskt tecken på vår tids individualistiska tänkande. – Den som inte producerar har inget värde.- Men så är det ju inte.

Alla människor är unika och har sitt okränkbara värde. Helt oberoende av vad hon eller han producerar. Det går inte att ändra. Ändå är det just vad som håller på att hända. Några människor tycker att man kan börja hjälpa andra att dö.

Jag blev glad när jag läste Cecilia Wikströms blogg och såg att hon också tyckte att det var ett omänskligt förslag.

Vi måste stå upp för människovärdet i Sverige idag. Det sker så många små steg mot att devalvera det, så till slut har vi lurat oss själva till att hålla med.

www.dagen.se http://ceciliawikstrom.blogspot.com/

1 kommentar »

 1. Ja du Niklas.
  Att man skulle devalvera människovärdet om man får rätten att bestämma över sitt eget liv håller jag inte med om. Man kan blunda för fakta men det är inte ovanligt att äldre människor redan idag tar livet av sig på olika sätt. Det finns undersökningar som visar att en del äldre mår oerhört dåligt.
  Återigen kan vi jämför amed våra djur, då är det vårt ansvar att se till att dom inte lider.
  Men att se våra anhöriga lida av t.ex. obotlig cancer i slutstadiet är inget roligt utan ett stort lidande för den det drabbar och stort trauma för anhöriga. Även om det inte är lagligt så tror jag att ett ganska stort antal läkare redan idag ger medicin i en omfattning som förkortar lidandet för obotligt sjuka människor.
  Frågan har självklart inget att göra med om du är produktiv eller inte, att ifrågasätta rätten att leva får aldrig förekomma. Men om jag är obotligt sjuk och lider så tycker jag att man i alla fall skall få diskutera att ge mig möjlighet att efter moget övervägande att avsluta mitt eget lidande.

  Comment by Michael Cassaras — 12 december 2008 @ 12:18

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment