Patientsäkerhet är viktigast

Posted: maj 23rd, 2010 under Allmänt.
Tags: , ,

Som landstingspolitiker blir man förvånad och frustrerad över hur regelverket ser ut. Om en läkare har begått flera allvarliga misstag i ett annat land, så borde det synas även i svenska register. Patientsäkerheten borde vara viktigare än en enskild läkares integritet. Sedan kan man naturligtvis tycka att en anställare ska kolla referenser innan anställningen blir klar.

Med tanke på säkerheten för patienterna är det skönt att höra att socialminister Göran Hägglund säger, att reglerna måste ses över i samband med den patientsäkerhetsutredning han har tillsatt.

Ingen vill bli opererad av en läkare som på grund av flera missar, har blivit avstängd i ett grannland. En patient ska inte behöva vara orolig för något sådant. Det brukar vara tillräckligt oroligt med operationen i sig och då ska inte något sådant här som detta behöva ge ännu mer oro. Jag hoppas att vi i Halland har en rutin där vi tar referenser från föregående arbetsgivare innan vi anställer vår personal och kanske då i synnerhet innan vi anställer läkare.

Som patient är man väldigt utlämnad åt en person som man ska tillåta skära i sig och då ska man kunna ha fullt förtroende för den personen. Därför är det viktigt att ha rutiner som gör att missar som detta handlar om inte sker. Det går självklart inte att skydda sig från alla missar, men säkerheten för patienterna är otroligt viktig. Det måste både vi politiker och landstingets all personal alltid arbeta med att förbättra.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skandallakare-far-behalla-jobbet_4755879.svd

1 kommentar »

  1. Säker vård är fokus i Landstinget Halland. Som Ordf. i Patientnämnden Halland, Landsting och Kommunen arbetar vi aktivt med dessa frågor och rapport till Socialstyrelsen då Vi uppmärksamar ”problem”.Det är den myndighet som kan utföra och ge uppdrag till verksamheten i landstinget. I dag arbetar Vården med avvikelsrapporter och händelseanalyser. Jag Vill gärna informera då det oftas inte finns tid för Verbal kommunikation.

    Comment by Elisabeth wetoft Petersson — 24 maj 2010 @ 11:39

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment