Dödsstraff är inte rätt

Posted: september 22nd, 2011 under Allmänt.
Tags: , , ,

Åter har en människa blivit avrättad på den amerikanska statens uppdrag. En människa som det finns tveksamheter kring om han är skyldig till det brott han dömts för. Vi kunde på Ekot i morse höra ett av vittnena vid avrättningen citera hans sista ord. Han sa ungefär så här: Jag är oskyldig, Gud ha förbarmande med de.

Detta att det finns tvivel om skuld gör det för mig bara ännu tydligare att det är så fel med dödsstraff. För jag hävdar att det inte finns plats för dödsstraff i ett demokratiskt samhälles straffsats. Bara för att en människa har begått ett fel så blir det inte mindre fel för att vi begår samma fel. Att mörda eller döda, vad är skillnaden?

Visst finns det grova brott som man kan känna att det inte går att sona, men i ett humant samhälle måste vi stå upp för människovärdet. Alla ska få en andra chans, och det ger man inte genom avrättning.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4708708 http://www.dn.se/nyheter/varlden/dodsdomde-troy-davis-avrattades

1 kommentar »

  1. Mycket väl skrivet och sunda åsikter. Tack för att du delar med dig 😀

    Comment by Fredrik — 22 september 2011 @ 10:10

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment