Man ska inte behöva dö på gränsen till tryggheten

Posted: oktober 9th, 2013 under Allmänt.
Tags: , ,

Jag tror inte det går att sätta sig in i hur det är att vara flykting. Tänk att behöva lämna allt man har och äger och allt man har kärt, för att fly från det som är hemma. Att fly från krig eller svält eller vad det nu är som kan få en att bestämma sig för att det inte går att stanna kvar.

Man flyr för att man inte vill dö eller för att man inte vill att ens barn ska dö. Man riskerar sitt liv för att komma undan. Sedan riskerar man sitt liv när man är på flykt. Till sist riskerar man sitt liv när man ska ta sig in i Europa.

Man lämnar allt för att man har hört att det är tryggt att komma till Europa, men precis på gränsen dör man. På grund av att det inte finns någon säker väg in i den världsdel som är målet för den flykt man givit sig ut på.

Hur kan någon tro att man ger sig ut på en sådan farofylld resa utan skäl. Hur kan man tro att någon riskerar livet flera gånger om bara för att man vill komma till Sverige för att leva på bidrag. Ingen människa skulle göra det. Men genom att det inte finns några lagliga vägar in i Europa så tvingar vi människor att lägga sina liv i händerna på giriga människosmugglare. Genom att vi gör det så svårt att ta sig hit, finns det en marknad för dem som tjänar pengar på att låta andra riskera sina liv för att fly från krig eller annat elände.

Vi får aldrig glömma människovärdet. Det gäller varje människa, alla, ingen är undantagen. Vi har vårt unika värde. Det kan ingen ta ifrån oss. Därför måste vi visa medmänsklighet mot varandra.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment