Matkrisen

Posted: maj 7th, 2008 under Allmänt.
Tags: , , , ,

Svält hotar och har redan drabbat delar av vår värld. Fetma och omottligt ätande är problem i andra delar av samma värld. Människor letar bland sopor för att hitta något att mätta den värsta hungern med. Svenska folket slänger 20% av maten vi köper. Det går säkert att stapla fler kontraster på varandra för att beskriva hur orättvis fördelningen i världen är.

Vad gör vi då för att förbättra fördelningen av sådant som är livsnödvändigt för alla oss människor? Inte mycket som det ser ut. I stället skyller vi på att mat används som drivmedel. Men det är inte hela sanningen. Det är klart att om spannmål används i våra bilar så blir det mindre till mat, men koruption i en del länder är nog i första hand det som måste förändras. Om inte människor i styrande ställning i de fattigaste länderna blir bättre på att se folkets behov, så är det svårt att lösa problematiken.

Vi kan inte heller bortse från vår roll i matkrisen. Vem ger oss rätt att frossa på andras bekostnad? Det kanske till och med finns något i EUs jordbrukspolitik som kan vara ett led i krisen. Ja också i USAs jordbrukspolitik. Vem kan förändra detta. Inte är det ledarna i afrikanska fattiga länder.

 Dagen skriver om Egypten.

1 kommentar »

  1. Jo, nog är det till stor del Västvärlden som skapat krisen, men kanske inte så mycket genom att frossa, eller ens genom att göra etanol, utan genom att i decennier dumpa matpriserna så att u-ländernas jordbruk slagits ut, enorma arealer lagts i träda och folk tvingats iväg till armod i städer och flyktingläger. Rekommenderar läsning av http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1155031.svd.

    Jag har läst ekonomisk historia och u-landskunskap en gång i tiden och jag håller helt med författaren: höjda livsmedelspriser är inte i första hand ett problem, utan u-ländernas stora chans. (Korruption, däremot, DET är ett stort problem.)

    Comment by A — 07 maj 2008 @ 09:31

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment