Tillgänglighet

Posted: januari 29th, 2009 under Allmänt.
Tags: , ,

Nästa år ska tillgängligheten ha blivit bättre i vårt land. Då ska alla små och enkla hinder för funktionshindrade vara undanröjda i offentliga miljöer. Kommer det att vara så?

Om det skulle kunna bli uppfyllt borde kommuner och myndigheter ha gjort betydligt mer nu. Det finns väl fortfarande tid till en del, men mycket kommer nog tyvärr att återstå.

Några exempel: Utrop av hållplatser på kollektivtrafiken, sker på vissa håll, men inte över allt. Kanter som hindrar rullstolar att komma fram, finns rätt många kvar. Dörröppnare på hissar och röst som säger vilken våning hissen är på, fattas på många ställen fortfarande. Blanketter hos myndigheter som alla kan förstå och ta del av, nja, är det så lätt att ta till sig allt sådant?

Det finns alltså rätt mycket kvar att göra innan vårt samhälle är tillgängligt för alla. Många små hinder som inte kostar väldigt mycket att åtgärda som ändå inte blir gjort. Varför är det så svårt att få små hinder undanröjda?

En del av detta handlar nog om design. Man tror inte att det går att kombinera snyggt utseende med bra tillgänglighet. Eller mer kanske att det inte lärs ut till designer att det går att göra både och. För det går. Titta på den nya arenan som byggs i Halmstad, där har man arbetat med detta. Det ska bli roligt att se resultatet när den blir klar.

Det är så många gånger jag har hört ”vi tänkte inte på det”. Då frågar jag mig hur det kan vara så. Varför tar det så lång tid att få in ett tänk om att det ska funka för alla när man gör något. Jag tror inte att jag har varit med om att där en anpassning för tillgänglighet har gjorts, har det blivit semre för icke funktionshindrade. Om till exempel en kommuns eller myndighets hemsida är lätt att läsa och med bra kontraster, blir den då svårare för er andra att läsa? Eller om hissen talar om för er vilken våning ni är på, är det obehagligt för er? Jag är övertygad om det inte är så.

Alltså, vi måste bli bättre på tillgänglighet i vårt land. Jag har hört att det finns andra länder som är bättre än oss på det. Så ska det väl inte vara. Vi vill väl vara bäst på allt. Tänk om vår kommun skulle försöka få pris som bästa tillgänglighetskommun. Vi har ju fått pris för bästa ungdomskommun. Vi tävlar om att bli bästa kvallitetskommun. Nästa sak borde vara att bli så bra på anpassning, så vi får pris för det.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment