Dyr färdtjänst

Posted: mars 7th, 2009 under Allmänt.
Tags: , ,

Det skrivs och pratas mycket om hur färdtjänsten har blivit i Kungsbacka sedan årsskiftet. Då förändrades en bra fungerande service till något som inte fungerar så vidare bra. Det har blivit dyrare och det är längre väntetider, men det jag nu har hört är att det inte bara är vi som åker som har fått det dyrare. Det har som det verkar blivit regält mycket dyrare för kommunen.

Enligt uppgifter som jag har fått så kostade färdtjänsten i januari 2008 800 000 kr. Samma tid i år var kostnaden enligt dessa uppgifter 1,9 miljoner. Man häpnar. Visst måste man räkna med att det blir dyrare när drivmedelspriset och löner stiger som det har gjort. Fast inte har priserna stigit med en och en halv gång.

Det är klart att jag måste kolla att detta är korrekta siffror, men min källa verkar trovärdig.

Så vad har det då blivit av det beslut som kommunfullmäktige var så eniga om att fatta. Ett exempel, Ola Johansson (C) var väldigt tydlig med att det skulle bli väldigt bra för miljön. Har det blivit det? Här om dagen skulle jag åka från Varberg och hem till Fjärås. Efter att först ha fått argumentera om hur lång tid det fick ta för taxin att komma, fick jag rätt och behövde bara vänta i 45 minuter. När taxin kom visade det sig att han hade lämnat sin förra kund långt ute på Onsala. Det kan säkert ha varit så att han låg i en lägre prisklass vid just det tillfället, men ärligt talat, det kan inte vara sant att det inte skulle finnas en närmare bil än den som var längst ut i Onsala.

Vid flera andra tillfällen har jag åkt själv i större fordon avsedda för rullstolskörningar. Jag har inget alls emot att åka sådana fordon om det också finns en människa med rullstol med. Inte behöver jag en så stor bil själv. Detta är bara ett par exempel på hur bra detta har blivit för miljön. Inte alls alltså.

Detta är ett av de mest korkade beslut kommunfullmäktige i Kungsbacka har fattat. Det har sänkt kvalliten, det har blivit dyrare för alla och det har ökat miljöbelastningen i en tid då vi måste göra allt för att minska den. 1,9 miljoner i januari i år, snacka om kostnadsökning. Ingen annan verksamhet i kommunen får öka sina kostnader så ohemmat, utan att också öka kvallitén för kunderna eller brukarna.

2 Comments »

  1. Bra att du vet om detta! Maken som för tillfället går och väntar på ny taxibil, och under tiden kör för några olika åkare i Kba, är mitt i detta kaos! Vad ska få politiekrna att fatta att färdtjänstavtalet kanske inte var så bra, hur mycket får det kosta av skattebetalarnas pengar innan de fattar…?

    Skattebetalare…fd körledare åt kommunalrådet Johansson….

    Comment by Kerstin — 08 mars 2009 @ 20:26

  2. Har Kungsbacka tecknat avtal med Västtrafik om färdtjänsten? I så fall är det bara att beklaga.

    Comment by Markus Larsson — 08 mars 2009 @ 21:34

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment