Färdtjänst för vem?

Posted: juni 12th, 2009 under Allmänt.
Tags: , ,

Vad jag blir trött! Vem är färdtjänsten till för? Är det för oss som inte kan köra själva eller är det för att länstrafikbolagen ska kunna ha en massa anstälda?

Ja svaret är ju ganska självklart, men i praktiken är det inte så lätt att veta. För det första kan man fråga sig varför vi i Kungsbacka skulle vara med i Hallandstrafikens planeringssystem. Det var inte för att få en billigare färdtjänst, det har konstaterats under våren. Det var inte för att få bättre kvallite, det har också konstaterats under samma vår. Men ett skäl var att det skulle bli miljövänligare, detta framfördes fram för allt av kommunalrådet Ola Johansson (C). Vi kan konstatera att han även på denna punkt hade fel.

För inte kan det vara miljövänligare att vi de flesta gånger vi åker, får åka i bussar istället för i vanliga bilar. Ett av bolagen (Kungsbacka taxi) har flera biogasbilar, men inte är det dessa bilar som kommer när man beställer. Nej det blir en stor buss från Göteborgsbuss, den är nämligen några öre billigare per km.

När vi beslutade om denna försämring av vår färdtjänst, så var beslutet att vi skulle ha en väntetid på max 45 minuter. Nu har de smarta tjänstemännen och politikerna i Hallandstrafiken beslutat att de kan lägga till 10 minuter. Vi har nu alltså en väntetid på 55 minuter. Förresten samma politiker som här i kommunen säger i media att de inte tycker om konsekvenserna av beslutet. När man frågar Hallandstrafiken hur de kan lägga till tio minuter, svarar de, det är ju för att ni aldrig kan räkna med att taxin är där snabbare.

Men var det inte just det som väntetid innebär. Taxin kan inte komma hur snabbt som helst, alltså säger kommunen max 45 minuter.

Alla skyller på varandra och ingen vill ta ansvar.

Sammanfattningen blir att: Vi har fått en dyrare, semre och mer miljöbelastande färdtjänst än tidigare. Detta var inte meningen och därför vore det på sin plats att Kungsbacka kommun drog sig ur Hallandstrafikens färdtjänst. Inget annat är egentligen tänkbart. Gör som vi har sagt tidigare, ha en egen beställningscentral i Kungsbacka. Där de bolag som kör färdtjänst åt Kungsbacka kommun måste vara med. Detta skulle bli smidigare och höja kvaliten för oss som är tvingade att använda denna tjänst.

Ingen av oss vill, men vi har inget annat val. Men vi vill inte därför bli betraktade som gods som ska fraktas från punkt a till punkt b. Vårt önskemål är att bli betraktade som kunder, inte som människor som i onödan belastar samhället. Vi vill bara ha rätt att på lika vilkor kunna vara medborgare.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment