Att kunna tala om psykisk ohälsa

Posted: oktober 1st, 2009 under Allmänt.
Tags: , ,

Regeringen presenterar nu en arbetsmetod, som ska underlätta för samtal om psykisk ohälsa. En sattsning för att öka förståelsen för människor som är psykiskt funktionshindrade eller lider av psykisk ohälsa. Hägglund och Larsson vill att det ska bli lika lätt att tala om psykiska besvär som det är att tala om benbrott.

Varför är det egentligen så att det är svårare att tala om psykisk ohälsa än om andra besvär man har? För det är ju faktiskt så. Samtidigt som många undersökningar som pressenteras visar att allt fler människor drabbas av det, men det är fortfarande tabu att tala om. Det är mycket märkligt.

Det borde inte vara konstigare att berätta att man mår dåligt i själen, än att berätta om att man har ryggskott. Regeringens sattsning ska också leda fram till att det ska bli ok att tala om det. Vi ska alla få lära oss hur man gör. För visst behöver vi det. I alla fall så kan jag erkänna att jag inte känner mig helt bekväm om någon berättar om någon som har tagit sitt liv. Tänk om vi i stället hade vågat tala om det innan det går så långt. Många självmord skulle nog gå att förhindra i så fall.

Har ni tänkt på hur mycket som händer på dessa viktiga områden nu. För min del är jag övertygad om att det sker mycket på grund av att socialdepartementet styrs av Kristdemokrater. Politiker som ser människors behov och tar de på allvar. Man här ibland någon som hävdar att regeringen inte arbetar för de svaga, men detta är ett tydligt exempel på att de absolut gör det.

Kristdemokraternas värdegrund behövs i vårt land och nästa år kan vi tillsammans se till att regeringen får ett ännu större inslag av politiker med ett stort hjärta.http://www.dn.se/opinion/debatt/vi-ska-forandra-attityden-till-alla-som-ar-psykiskt-sjuka-1.964451

1 kommentar »

  1. Jag har då inga som helst svårigheter att tala om psykisk ohälsa men det är svårt att få tillfälle att göra det. Och väldigt, väldigt svårt att få hjälp från psykiatrin när man behöver. Har inte lyckats under ett helt långt liv trots att jag på grund av utbrändhet och ME inte kunnat arbeta utan varit sjukpensionerad.

    Comment by Rosie — 01 oktober 2009 @ 16:53

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment