Äldre blir ensamma på grund av Hallandstrafiken

Posted: oktober 3rd, 2009 under Allmänt.
Tags: , ,

Med anledning av hur färdtjänsten ställer till problem för äldre, skrev vi följande insändare i tidningen idag.

ÄLDRE MÅR DÅLIGT AV KRÅNGEL MED FÄRDTJÄNSTEN

 

De äldre har genom sitt arbete och slit byggt den välfärd vi har i vårt land. Många av dem har troligtvis tänkt att de själva också ska få del av denna välfärd när de behöver den. De har säkert inte tänkt att de ska sitta ensamma hemma och vänta på att dagarna ska passera. Behovet av att umgås med andra och att få fortsätta att göra det man tycker är trevligt, är inget som försvinner bara för att man blir äldre.

 

Idag är det tyvärr så att många inte vågar åka med färdtjänsten, för att kunna göra det där som vi vanliga människor har behov av. Sedan vi flyttade över färdtjänsten till Hallandstrafiken fungerar det inte som det borde göra. De lever nämligen inte upp till de krav kommunen har satt upp. Väntetiden blir många gånger allt för lång. De kommer inte alltid när de har lovat. Det tar ibland lång tid att komma fram i telefon för att fråga vart taxin tog vägen.

 

Detta gör att en del människor väljer att stanna hemma, vilket medför att det blir mer ensamt och dagarna blir långa. När man är gammal vågar man inte riskera att få stå och vänta själv i mörkret på att en taxi kanske kommer. Man tycker att det är svårt att ringa och klaga, man vill inte vara till besvär.

 

Det var inte så vi ville att färdtjänsten skulle vara. Hallandstrafiken måste hålla sig till de regler kommunen har satt upp. De får inte lägga till mer väntetid än vad fullmäktige har beslutat och de får inte låta äldre stå och vänta och sedan få veta att det inte kommer någon taxi.

 

Äldre har rätt till livskvallite precis som alla andra. De ska kunna vara trygga även när Hallandstrafiken sköter färdtjänsten. Om de inte klarar av det, kan man fundera på om det inte borde vara någon annan som får det uppdraget från kommunen.

 

Rut Hagman, Ann Breitfeld, Niklas Mattsson

Kristdemokraterna i Kungsbacka

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment