Lägg primärvårdens jourcentraler ihop med akuten på sjukhusen

Posted: januari 9th, 2014 under Allmänt.
Tags: , , , , ,

Kristdemokraterna i Region Halland anser att det är dags att göra om och göra bättre. För några år sedan flyttades närsjukvårdens jourcentraler bort från sjukhusen i Varberg och Halmstad till andra platser. Detta anser vi inte blev bra.

Antalet människor som söker vård på akuterna på sjukhusen ökar hela tiden. Man söker för olika åkommor och man går till sjukhuset eftersom man behöver vård. Det finns en diskussion om att vi måste lära invånarna när de ska gå till vårdcentralens jour och när de ska gå till sjukhuset, så de inte går fel. För ibland behöver man akutens kompetens och ibland behöver man närsjukvårdens kompetens. Vi Kristdemokrater tycker inte det är bra om vi säger till människor som behöver vård att de har gått till fel plats.

Det är ganska naturligt att man går till sjukhuset om man är sjuk. Då får vi se till att rigga systemen så de servar invånarna och inte försöka göra tvärt om. När man behöver vård ska man inte behöva fundera på vart man ska gå. Det får vi inom vården lösa istället. Det gör vi ganska enkelt genom att placera jourcentralerna ihop med akuterna. Då kommer den som är sjuk rätt och vi kan lotsa de vårdbehövande till rätt läkare eller sjuksköterska.

Det skulle göra att invånarna kan känna sig trygga med att de får rätt kompetens för det behov man har och det skulle minska trycket som ibland blir stort på våra akutmottagningar.

Så det är alltså dags att göra om och göra rätt. Med den som behöver vård i fokus och inte våra system. För systemen är till för att underlätta för medborgarna och inte för att krångla till det.

Niklas Mattsson gruppledare för Kristdemokraterna i Region Halland

3 Comments »

 1. Perfekt att Din Vårdcentral har öppet till 19 så hinner alla arbetande med att ta ett besök./ vård.Vi ska se framåt!
  Sprida själarna inte fösa ihop som gamla Tider o trångt med något enstaka besöksrum.

  Comment by Elisabeth Wetoft Petersson — 10 januari 2014 @ 08:53

 2. Det känns nästan som du driver med oss. Så kort kan väl knappast minnet vara, du som ännu är ung. Minns du inte som några av oss politiker och personal som kämpade emot detta felbeslut som du deltog i när du/Kd trots protester flyttade jourcentralen från Akutmottagningen. Det var ett begränsat antal år sedan jourcentralen hade flyttats tillbaka till akutmottagningen precis av de skäl som du nu anger. Från och tillbaka och från och tillbaka, vad kostar inte dessa tokbeslut oss skattebetalare. Självklart skall jourcentralerna ligga så nära en akutmottagning det bara går. Är det valåret som fått KD att känna felbeslutet och ta ett steg tillbaka. Undrar bara lite försiktigt Hur många gånger måste ett felbeslut upprepas innan inlärning skett

  Comment by ingeborg oleni — 10 januari 2014 @ 16:24

 3. Hej partivän.
  Nja. Före kl 17:00 ( eller i bästa fall 19:00) kan ingen med halsont i några timmar räkna med att omelbart få träffa en doktor. Någon duktig sjuksköterska skulle värdera symptomen och ge rådet att återkomma om någon dag om besvären är kvar. Efter kl 17:00 ska däremot alla, oavsett symptom ha rätt att träffa en doktor på akuten. Blir man sittande någon timme därför att mer akut allvarligt sjuka prioriteras, blir det genast tidningsskriverier. Vi politiker ska fokusera på att få människor söka rätt vårdnivå. Det är det verkliga problemet inte lokaliseringen. Underlättar vi besök till akuten till nackdel för besök på vårdcentralen jobbar vi fel. Folk ska boka tid till sin vanliga vårdcentral i stället för av ren lättja gå till akuten med småkrämpor.

  Comment by Tom Barkström — 10 januari 2014 @ 19:22

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment